Bio

Helsingissä asuva Aili Ikonen on monipuolisesti musiikin kentällä toimiva laulaja, joka on konsertoinut lukuisilla merkittävillä areenoilla niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Häntä on kuultu muun muassa UMO Jazz Orchestran, Norrbotten Big Bandin ja Dallapén solistina, sekä HERD-trion rinnalla suositussa Jazzbasilli-projektissa.

Ikonen myös esiintyy, säveltää ja sanoittaa niin omalla nimellään kuin yhtyeissä Kvalda, Korpi Ensemble ja Hereä. Hän myös vaikuttaa muun muassa kokoonpanoissa Aili Ikonen & Tribute to Ella sekä kolmesta laulavasta siskosta koostuva Ikosen Siskot.

Aili Ikonen & Tribute to Ella julkaisi huhtikuussa 2013 erinomaisia arvioita saaneen debyyttialbuminsa ja samana vuonna julkiasunsa levymuodossa sai myös suomalaisen jazziskelmän ytimeen pureutuva Jazzbasilli. Aili Ikonen julkaisee uusimman levynsä 9.4.2016 Savoy-teatterissa Helsingissä.

Monipuolisena vokalistina tunnettu Aili Ikonen esiintyi vuosina 2012-2013 Svenska Teaternin lavalla Abba-yhtyeestä tunnettujen Björn Ulvaeuksen ja Benny Anderssonin säveltämässä musikaalissa Kristina från Duvemåla.

Maaliskuussa 2010 UMO Jazz Orchestra esitti Aili laulusolistinaan Outi Tarkiaisen tilaussävellyksen Metsän hiljaisuuteen, jonka Tarkiainen oli säveltänyt mittatilaustyönä nimenomaan Ikosen äänelle. Samana vuonna Ailia saattoi kuulla myös Rajaton-lauluyhtyeen joulukiertueella Essi Wuorelan sijaisena.

Vuonna 2009 Aili esitti IT-moguli Gill Batesin roolin nykyoopperassa Ihmiskunnan rakastajat, joka yhdisteli elementtejä jazzista ja modernista nykymusiikista. Aili voitti yhdessä Kvalda-yhtyeen kanssa pohjoismaiden välisen Young Nordic Jazz Comets- kilpailun vuonna 2004. Yhtye julkaisi kolmannen albuminsa Blindfold jouluna 2011.

Aili Ikosen musiikilliset juuret ovat Keski-Suomessa Korpilahdella, jossa hän kasvoi musiikin ympäröimänä. Musiikkiopinnot alkoivat viulun parissa viisivuotiaana ja soitin on kulkenut Ikosen mukana laulun rinnalla kaiken aikaa. Lukioiässä laulaminen kuitenkin vei lopullisesti nuoren muusikonalun mennessään.

Aili aloitti opinnot vuonna 2001 Suomalaisessa konservariossa Jyväskylässä, jossa hän tapasi muun muassa jazzkvartetti Kvaldan jäsenet. Valmistuttuaan vuonna 2004 Aili muutti Helsinkiin opiskelemaan jazz- ja kansanmusiikkia Sibelius-Akatemiaan, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2014.